Mopeden ett svenskt uttryck

veteranmopeder

Motordrivna varianter av cykeln har funnits sedan 1800-talets slut. Motorerna var ofta en så kallad påhängsmotor på max 50 cc och tvåhjulingen blev då en lätt motorcykel. 1952 lagstadgades att mopeder skulle vara på max 50 cc och 0,8 hästkrafter.

Uttrycket moped är från Sverige men ursprunget tvistas om. En del tror att namnet härrör från motor med pedaler som förkortats, medans andra tror att det kommer från motorvelociped,  med andra ord en cykel med motor. Uttrycket används över hela världen, men reglerna är varierande mellan olika länder.

Det finns i Sverige två klasser av mopeder. Moped klass I, får ha en motorvolym på högst 50 cc med en maxhastighet av 45 km/h. Mopeden ska köras på vägens körbana eller i vägrenen och ett förarbevis samt registreringsskylt krävs.

Moped klass II indelas i två typer. Den i Sverige godkända mopeden som får framföras i max 30 km/h och den EU godkända mopeden som får köra max 25 km/h.

Som mopedägare tillhör det inte ovanligheterna att det behöver repareras mellan varven, eller så är du lycklig ägare till ett veteranfordon som behöver lite omvårdnad. Idag finns det butiker med ett bra sortiment utav både artiklar för veteran fordon liksom idag vanligt förekommande märken.

Ett annat bra verktyg är reparations hjälp via exempelvis Youtube. Genom att få hjälp via bilder och film underlättas hanteringen utav problemet.