Mopeder – Push Dakota

En av de mest kända mopedmodellerna från företaget Push är deras Push Dakota. Modellen lanserades 1966 och var då i färgen som många kallar för ”British racing green”. De fyra kommande åren (67-70) var det den klassiska röda färgen som mopeden fick. En färg som många idag förknippar med just Dakotan. Men den har även tillverkats i andra färger. Mellan 1972 och 1975 var det guld som gällde och mellan 1970 och 1982 fanns även möjligheten att få den i Dinoblå. Även den färgen är starkt förknippad med Dakotan. År 1982 slutade Push Dakota att tillverkas.

Däremot lade inte Push ner namnet Dakota helt och hållet. Mellan 1975 och 1977 tillverkades en modell som fick namnet Dakota 3000. Dessa modeller hade däremot in samma klassiska utseende som de traditionella Push Dakota. Dessa var betydligt mer modernare och liknande därmed andra modeller i utbudet från Push så som M50 och Monza 3C.

De är framförallt två saker som har karaktäriserat Dakotan. För det första att den efterliknar klassiska motorcyklar till stor del och för det andra att den var fläktkyld. Kylningen var specifikt för just denna modell och var inte något som sedan fanns hos exempelvis M50 eller Monza 3C.