Renovera mopeden

shutterstock_305886248

Det är något visst med att renovera gamla mopeder. Du får chansen att bestämma färgen, anpassa delar efter just din smak och göra mopeden till något alldeles unikt. För att kunna totalrenovera en moped behöver du dock ha mycket kunskap, både om de olika delarna och om motorer. Om du bara vill fixa till utseendet lite kan du dock ändra mopeden med enkla medel. En del i renoveringen som brukar vara obligatorisk när det gäller gamla mopeder, är borttagning av rost. Att avlägsna rost kan man göra på olika sätt, exempelvis genom att använda sandpapper. Ibland kan det även vara bra att använda sig av blästring.

När du väl blivit av med all rost kan du börja med det roliga – lackering. Värt att komma ihåg är att ju bättre du slipar och ju ”lenare” mopeden blir, desto snyggare och bättre kommer lacken att bli. Efter att du slipat och tagit bort all rost är det bra att måla kåpor och liknande med en slipgrund. Slipgrunden fungerar som ett spackel och gör alla ytor helt jämna.

Renovera och byt ut

Många tycker att utseendet är det roligaste att fixa på gamla mopeder, men även det ”invändiga” är spännande. Motorer, kugghjul och fälgar är också saker som måste ses över. Var noga med att allt fungerar och är i bra skick, då blir säkerheten högre och mopeden kommer att hålla längre. Om du upptäcker några delar som behöver bytas ut så hittar du bra reservdelar på nätet, exempelvis avgasrör, cylindrar och bromsdetaljer. Det kan vara viktigt att byta ut delar som gör att mopeden fungerar som den ska. En gammal moped har oftast detaljer som behöver bytas, det kan vara detaljer som har rostat sönder och absolut behöver bytas.

Det bästa med att renovera gamla mopeder är såklart att du själv får bestämma designen. Frågan är ju om du ska bygga den i original eller om du bestämmer dig för att vara lite Wild & Crazy och bygger om den totalt utan tanke på original utseende. Men det finns även en annan stor fördel, nämligen gemenskapen. I Sverige är intresset för veteranmopeder och bilar stort och det hålls flera träffar varje år. Om du vill samla mer inspiration till din renovering är det jättebra att gå på olika utställningar och träffar. Då får du kolla in andras byggen, dela med dig om ditt projekt och få praktiska tips.